torstai 15. helmikuuta 2024

Satuessu



Satuessu on apuväline satuhetkien elävöittämiseen ja lasten osallistamiseen. Esittelyssä satuessun toiminta Pete ja Pulmun joulukuusi –kirjan avulla.

Aluksi tutustuttiin lasten kanssa satuessuun: kuinka monta taskua essussa on ja minkä väriset värimerkit jokaisessa taskussa on. Sitten kerroin, että taskuihin on piilotettu asioita ja esineitä, jotka vievät kirjan tarinaa eteenpäin. Jotta voidaan aloittaa, täytyy selvittää, kenestä tämän päiväinen satu kertoo. 

Sadun hahmot, Pete ja Pulmu, tulivat ensimmäisestä taskusta, jonka jälkeen aloitimme sadun lukemisen. Jokaisella sivulla, jonka kohdalla piti tarkistaa joku taskuista, oli pieni väripallo kiinni kertomassa, minkä väriseen taskuun lasten piti kurkistaa. Toisesta taskusta tuli laminoituja, kirjassa leivottuja pipareita. Piparien nurjalla puolella oli kaksipuolisen teippitarran toinen puoli, ja teippitarran toinen puoli oli kiinni pahvisessa joulukuusessa. Lapset saivat käydä vuorotellen kiinnittämässä piparit kuuseen. Seuraavista taskuista paljastui lisää koristeita ja muita satuun liittyviä kuvia.



Satuessua voi hyödyntää monin tavoin: essujen taskuista voi tulla erilaisia kuvia esineistä, joita lasten pitää löytää kirjan sivuilta, taskuista voi tulla vihjeitä siitä, mitä kirjassa seuraavaksi tapahtuu tai sadun hahmoja ja esineitä, joita lasten pitää laittaa oikeille paikoille pienellä rakennetulla näyttämöllä. Näissä tilanteissa on hyvä, kun lapsella on istuintyyny/penkki ym. oma paikka, johon lukija on helppo lasta kehottaa palaamaan, kun innostus ottaa vallan. Taskujen merkinnäksi voi laittaa värejä (kuten esimerkissä) tai muotoja, eläimiä, numeroita tai mikä ikinä lapsilla onkaan opettelun kohteena. Malliessussa on numerot ommeltuina taskuissa.

Jos satuhetken pitäjä on musiikista innostunut henkilö, tarinaan voi halutessaan sisällyttää lauluja, joista aina seuraava laulu paljastuu taskun vihjekuvan/soittimen/tai muun välineen avulla. Kyseinen essu on ostettu JYSK:stä 3,50€, taskut ommeltu jämäkankaista (tekijä Miia Kirkkopelto/Villakamari) ja tarranauhat ostettu Puuilosta 1m/1,99€.

Hauskoja lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Joulukalenterit

Alta löytyy muutama idea Kielen rikas maailma -oppimisen alueeseen sopivasta joulukalenterista, jossa tulee harjoiteltua kielitietoisuutta j...